260909

Tog med digitalkamera för två år sedan, och det blev riktigt bra bilder.

  

klicka på bilden för förstora bild!



Tog bilder med systemkamera ifjol våren. 

 
klicka på bilden för förstora bild!


Tyvärr, Idag blev lite bilder här... Men jag kan lovar att jag ska sätta in alla bilder som jag tog själv.
Men det tar tid, ni måste har tålamod! För att jag har flera tusen bilderna i min datorn, cd, usb. 
Jobbigt, men jag får väl önskar en minnes disken (eller vad heter det nu..) på julklapp! ;) Men ja, nog av det.
Är hemma i Finland just nu. Imorgon åka jag tillbaka till Sverige igen, suck! Vill gärna stannar
hemma några dagar till! Det är alltid skönt att vara hemma. Min egen säng, familj, mat och lugn dagar. Men jag kan längtar att åka till Örebro mycket snabb efter jag stannat här så länge.. Pga jag har också min egen liv i Sverige för att vänner, skolan, fritiden finns där. Jag får försöker skriva om min vardag i Örebro - låter det bra? ;)
Nu går jag, har det bra på lördagkväll! Pusshej

Välkommen till min nya blogg!

Jag vill ni ska veta vad är dövhet för något innan ni följer min blogg.

Dövhet innebär att en person inte kan uppfatta ljud. I Sverige finns det omkring 8 000-10 000 barndomsdöva och 4 000 vuxendöva. 95 % av de döva har hörande föräldrar (själv jag som har hörande familj). En gammal och fördomsfull benämning på döva personer är "dövstumma". Denna benämning bör inte användas när den döva personen har intakta talorgan. Anledningen till att många döva inte kan tala är inte att de har fel på talorganen, utan att de inte kan höra sin egen röst. Barndomsdöv är en person som är döv från födseln eller blivit döv i grundskoleåldern och utvecklar och använder teckenspråk som första språk och svenska som andra språk. Därför många dövungdomar har svårt med svenska. Händerna används för att forma olika tecken.


 

Mimik används vid tecken för känslor. Känslorna uttrycks genom mimiken samtidigt som man gör tecknet för känslan. När man tecknar "arg" ser man arg ut, när man tecknar "glad" ser man glad ut, och så vidare.

Ögonen följer vissa tecken, till exempel "du" (ögonen vilar på den man talar med), "titta upp", "titta sig omkring" och liknande.

Munnen används mycket i teckenspråket. Ofta mimar man det svenska ordet för tecknet med munnen samtidigt som man gör rörelsen med händerna. I vissa fall är detta absolut nödvändigt eftersom många tecken har flera olika betydelser och det endast är munrörelsen som skiljer dem åt. Genuina tecken har egna munrörelser som är opåverkade av svenskan, som "för säkerhets skull" som har munrörelsen "hyff". Munnen hjälper också till vid tecken för storlek.

Huvudet används för att förtydliga jakande och nekande satser. Man skakar på huvudet när man säger till exempel "jag vet inte" och "jag vill inte", och nickar vid påståenden.

Kroppen flyttas i samband med frågor och rollbyten. Vid frågor skjuter man fram överkroppen något. Vid rollbyte flyttar man axlarna för att markera vem som pratar.

Pekningar används vid pronomen som "jag", "du" och liknande. Man pekar också på saker inom synhåll eller så använder man tecken och pekning.



Handalafbetet
Det finns även ett tecken för varje bokstav i svenska språket för de fall där det inte existerar något tecken eller man inte kan tecknet för en viss sak. Handalfabetet används oftast när man tecknar personnamn, korta ord och lite ovanligare ord




( Ni kan börjar lära Handalafbetet och tecken din namn!
kul, va? )


Skolor för döva och hörselskadade i Sverige

·     Östervångsskolan i Lund

·     Vänerskolan i Vänersborg

·     Birgittaskolan i Örebro

·     Manillaskolan i Stockholm

·     Kristinaskolan i Härnösand <- där har jag gick.

Gymnasium för döva finns bara i Örebro, därför kallas man Örebro "dövestad".
När man har gick ut från grundskolan flyttar alla, nästa alla döva till Örebro från olika städer.
 För att får gå på gymnasium. I Örebro finns möjligheter med tolk och dövlärare för döva och hörselskadade och
varför just Örebro? jo för att Örebro ligger mitten i Sverige. tror jag?

·     Virginskaskolan i Örebro <- Där går jag just nu - medie-program.

·     Risbergskaskolan i Örebro

·     Tullängskolan i Örebro

·     Kvinnerskaskolan i Örebro

(Texter&bilder tog från google.se)


 


Händer och ögon är viktigast för oss

Jag själv är döv och född med dövhet, vilken som jag är stolt över!
Jag älskar teckenspråk för dom är vacker, konst och spännande. Min egen först språk.
Nu vet ni varför musik är ingetingt för oss. Det finns grov hörselskadade som älskar musik för att dom kunde höra lite. Jag är glad att jag är stendöv för att jag slipper bli musikberoende och köpa grejer - t.ex mp3 eller ipod. haha! Och jag kan bor lägenhet som ligger nära tågstation eller motorväg. Och kan pratar med vännerna under vatten, eller genom fönster. Eller pratar i buss utan någon fatta ;) Men i Örebro ska man se upp till för att många, många som kan teckenspråk. Oj mycket positivt här, haha. Men det finns självklart negativ också men inte alltid!
Hur kommunikation jag med hörande vänner? Vissa kan teckenspråk, annars pratar vi genom med penna och papper. Med mobil funkar toppen, också! :)


I love my life. And you love your life too!